fbpx

The Tyets venen de Mataró, el Maresme, amb un nou estil sota el braç: el trapetón. O el que és el mateix, una barreja de trap i reggaeton sovint fusionats amb ritmes llatins, tot en català. Lluny però de servir-se de lletres i referències pròpies d’aquests estils musicals, els The Tyets opten per lletres fàcilment digeribles amb un punt còmic i amb referències a situacions i vivències quotidianes a les quals tothom hi pot empatitzar. Tot i que beuen directament dels ritmes urbans, The Tyets donen una volta a tot el que s’està fent a casa nostra dins l’urban i van més enllà incorporant nous sons i apostant sovint, per una sonoritat més pop. The Tyets són els creadors de molts dels hits estiuencs d’aquests últims dos anys i  formen ja part de la realitat col·lectiva de casa nostra amb cançons de tornades ben enganxoses aportant aire fresc dins de l’escena i acostant-se a un ventall de públic més ampli. Per molts és la cara amable del trap.

Això es palpa als seus directes on defugint de la fórmula dj i veus, aposten per incorporar instruments orgànics a l’espectacle. D’aquesta manera les bases electròniques comparteixen escena amb bateria, percussió, guitarra elèctrica, teclat, ukelele i saxo oferint un show molt complet a mig camí entre la cosa orgànica i els beats urbans.

Amb un primer EP autoeditat de títol “Trapetón”, ja van començar a fer soroll a l’escena local, però ha sigut amb els seus darrers singles,  “RRHH (Tinc una casa)“, “Hamaking”, “Menorca” o el cèlebre “Amics, tiets i coneguts” amb Els Amics de les Arts que el duet de Mataró ha començat a despuntar en l’escena festiva catalana. Acumulen milers d’escoltes i reproduccions a les plataformes de streaming i a finals del 2020 van publicar el seu primer disc: El Pipeig, que han anat presentant a dins i fora l’escenari des de llavors, acumulant sold outs.

A més, aquest 2021 han publicat “Animalari Urbà”, el primer disc  infantil de música urbana. El disc és una iniciativa de les Escoles La Bressola, unes escoles que fa anys que lluiten per l’ús de la llengua catalana al Nord de Catalunya des de Perpinyà. El disc està format per 12 temes produïts tots íntegrament pels The Tyets i on hi canten diverses veus dels països catalans com Yung Rajola, Maluks, Ariox, Baaldo, Yung Rovelló, Julià Leone, Pol Bordas, Malson Atmosfèric o els mateixos The Tyets.

Els de Mataró també han col·laborat amb artistes com Ferran Palau, els valencians La Fúmiga o Pepet i Marieta.

L’èxit dels The Tyets és la gent, que es bolquen a escoltar i vibrar amb les seves cançons: més de 6 milions d’escoltes a plataformes com a Spotify ho avalen, transformant-se en el segon grup més escoltat de música urbana en català.

78651298_1411483572350267_1120253407827853312_o

Fotos de Jaume Quilez